Kuhinja – stičišče vašega bivalnega prostora

Prvi nakup pohištvene opreme vašega bivalnega prostora je prav gotovo kuhinja.

Zato je še toliko pomembnejše, kako jo boste izbrali. S postavitvijo kuhinje bo narejen uvod v “zgodbi” opreme vašega doma. Če bo ta prostor opremljen točno tako, kot ste si zamislili, bo naprej vse lažje. Težko pa bo usklajevati in iskati opremo celote, če boste vaš prvi nakup opravili nepremišljeno in z njim ne boste zadovoljni.

Pred nakupom kuhinje uskladite sledeče

ŽELJE

Izberite kakšen izgled kuhinje vam je všeč. Označite si posamezne ideje predstavljene v trendovskih revijah in razpoložljivih katalogih. Obiščite spletne strani aktualnih ponudnikov. Razmislite ali vam bolj ustreza kuhinjska postavitev v lesu ali v poljubni barvi. Če se bojite, da bo izgled kuhinje v svetli barvi v kombinaciji z aluminijem in srebrnih odtenkih prehladen ji dodajte lesene detajle. Izbirajte med visečimi elementi z drsnimi ali dvižnimi vrati, med vitrinami s satiniranimi ali barvnimi stekli. Preglejte ponudbo različnih obdelav delovnih površin in bodite pozorni na trpežnost in enostavno vzdrževanje izbranih materialov. Pozanimajte se o funkcijah mehanizmov znotraj posameznih kuhinjskih elementov in o kvaliteti vodil pri predalnikih.

DEJSTVA

Preverite, kako je z vsemi potrebnimi priključki za vodo, elektriko, vtičnicami, zračnikom in ostalo. Če gre za nakup stanovanja v novogradnji preprečite investitorju, da vam z napačno izbiro ali postavitvijo keramičnih ploščic na steni v kuhinji oteži izbiro postavitve po vaših željah. Bolje je, da se odrečete vnaprejšnemu polaganju stenskih oblog, dokler ni točno dorečena kuhinjska postavitev elementov. Morda se boste odločili za kakšno drugo vrsto oblog, kot so lesene, laminati, steklene ali stene obarvane z akrilno barvo. Na tržišču je veliko zanimivih rešitev; zato ne dopustite, da vam napačno izbrane ploščice narekujejo nadaljni izbor pohištva.

MERE

Temeljito preverite vse mere vašega prostora. Ne zanašajte se na načrte, ki so bili narejeni pred gradnjo objekta. Nemalokrat mere niso identične s tistimi v načrtu, saj se v fazi gradnje določene stvari spreminjajo ali pa niso natančno izvedene. Tu gre lahko za majhne razlike, ki pa bodo bistveno spremenile idejno zasnovo kuhinje. Elementi, ki so leseni se pri določenih modelih kuhinj lahko naročijo po meri. Nemogoče pa bo spremeniti mere elementov z vgrajenimi gospodinjskimi aparati. Zapišite si točno postavitev vseh priključkov in zapišite tudi višino parapeta (stene v prostoru med spodnjim okenskim robom in tlemi) pri oknih. Najbolje je, da se pri prodajalcu oglasite z merami celotnega prostora, da bo lažja predstava o celotni postavitvi kuhinje, jedilnega kotička in povezave z ostalimi prostori.

POTREBE

Premislite kaj je aktualno za vaš stil življenja. Če ste ponosni lastnik zbirke lepih kozarcev poskrbite, da bo v vaši kuhinji dovolj steklenih elementov. Če ste strastni kuhar z veliko posode, boste potrebovali več prostora v omaricah. Če pri vašem delu v kuhinji uporabljate veliko začimb in imate vedno radi pri roki papirnate brisače poskrbite, da bodo na steni odlagalne poličke ali obešalne okrasne palice z različnimi nastavki. Če so vaše omare v stari kuhinji zapolnjene do vrha preglejte, če se vam ne nabirajo v njih nepotrebne stvari, katerih sploh ne uporabljate in jih lahko zavržete ali shranite drugje.

Odločitev o nakupu bele tehnike

Ali boste uporabili svoj še vedno trendovski prosto stoječ hladilnik tudi v novi kuhinji? Če ste se odločili za nakup novega je pred vami odločitev ali potrebujete hladilnik s samostojnim večjim zmrzovalnikom ali kletnim prostorom. Morda pa vam zadostuje že manjša izvedba vgrajenega hladilnika.

Pri ponudbi številnih kuhalnih plošč lahko izbirate med plinskim kuhalnikom ali pa steklokeramično ploščo, ki je bolj enostavna za vzdrževanje. Tudi velikosti so lahko različne. Obstajajo ožje in daljše izvedbe, ki so zelo zanimive, saj omogočajo večjo kuhalno površino in še vedno dovolj odlagalnega prostora za kuhalno ploščo. Domino sistem kuhalnih plošč pa ponuja poljubno sestavo kuhalnih površin, od žara do vseh ostalih izvedb.

Izbira pomivalnega korita

Pri izbiri pomivalnega stroja je za izgled kuhinje pomembno predvsem ali bo stroj v celoti vgrajen ali bo viden zgornji pas stroja z upravljalnimi gumbi. Izbirate lahko med večjim 60cm širokim ali manjšim 45cm pomivalnim strojem. Pozanimajte se tudi za možne višine pomivalnih strojev. V primeru, če je kuhinjski pult višji izberite stroj, ki ima možnost nastavitve na ustrezno višino. Na steni za pomivalnim strojem ne sme biti priključkov za vodo in ne za elektriko.

Pri izbiri pomivalnega korita bodite pozorni na potrebno velikost omarice pod koritom.Če boste pri dobavitelju korit izbrali tudi izvlečne koše za odpadke je potrebno naročilo ustrezne omarice oziroma vrat za pritrditev na vodila košev. Vsi priključki za vodo morajo biti v elementu za korito, zato bodite v primeru izvlečnih košev pozorni tudi na višino priključkov za vodo. Izbrati je potrebno še ročno armaturo, kar pa pri kopici aktualnih modelov ni problem.

Izbira kuhinjske nape

Pri izbiri kuhinjske nape pa bodite poleg oblike in velikosti pozorni tudi na njeno zmogljivost. Najlepše je, če je zračnik direktno za napo, saj se v tem primeru izognemo povezavi odvoda zraka z cevmi od nape do zračnika. Taka povezava je sicer možna, vendar pa napa pri večji oddaljenosti zgubi na zmogljivosti. Prav tako te cevi niso prav lepe, zato jih ponavadi skrijemo za okrasnimi policami nad kuhinjo ali znotraj elementov. Rešitev je lahko tudi samočistilni ogljeni filter v napi, katerega je potrebo menjati najkasneje v 6 mesecih ali še prej – odvisno od pogostosti uporabe.

Izbira kuhinjskih aparatov

V kopici gospodinjskih aparatov lahko izbirate tudi med vgradnimi mikrovalovnimi pečicami, kavnimi aparati, grelniki posode, parnimi pečicami, tehtnicami vgrajenimi v kuhinjski pult, vgradnimi pralnimi stroji v kuhinji itd. Vsi ti elementi morajo biti izbrani pred naročilom kuhinje, da so vnaprej znane vgradne mere vseh aktualnih gospodinjskih aparatov. Priporočljivo je, da se bela tehnika naroči pri dobavitelju kuhinjskega pohištva. S tem si boste zagotovili garancijo za vgradnjo in pravočasno dostavo vseh potrebnih aparatov ob montaži kuhinje in se izognili eventualnim napakam pri posredovanju potrebnih tehničnih shem.

Končna odločitev

Zdaj imamo vse potrebno, da uskladimo vse naštete točke: želje, dana dejstva, mere in potrebe. Ponavadi je uskladitev vsega kar zahtevna. Razmislite kaj vam je pomembnejše. Vztrajati pri dvojnem pomivalnem koritu poleg pomivalnega stroja ali pa imeti raje še eno dodatno omarico za shranjevanje. Resnično potrebujete večjo pečico ali vam je bolj pomemben velik predalnik, ki bo prinesel vaši kuhinji moden izgled, hkrati pa boste vanj shranili ogromno posode? Morda se boste kljub temu, da ste siti gradbenih del v stanovanju raje odločili za prestavitev priključka za vodo ali dodaten dovod elektrike, kar ne predstavlja velikega posega in ne stroška. S tem boste dosegli, da bo vaša kuhinjska postavitev res takšna, kot ste si želeli.

Skupaj s svetovalcem v pohištvenem salonu poiščite najbolj ustrezno rešitev za vaš prostor in si zagotovite ustrezen izris kuhinje, da si boste lahko predstavljali kakšna bo postavitev naročenega pohištva. Izposodite si posamezne vzorce in preverite, če se barve in obdelave ujemajo z obstoječimi materiali v prostoru. Preverite kvaliteto materialov, vodil, mehanizmov in pozorno izberite tudi ročaje in ostale detajle. Pred naročilom kuhinje naj bo merjenje opravljeno še s strani strokovnjaka, saj se boste le tako izognili morebitnim napakam pri meritvah in boste brez skrbi v pričakovanju naročenega blaga.