Otok v kuhinji

Zdaj ste zagotovo že zapustili svoj sanjski počitniški otok … Nič zato. Tudi kuhinjski otok je lahko sanjski! Če vaša kuhinja še nima otoka ali vsaj polotoka, vam posredujemo nekaj idej, kako lahko načrtujete ta prijeten del kuhinje, da bo čim bolj uporaben.

Če je otok večji, lahko osrednji del kuhinje uporabite za pomivalni in kuhalni del. S tem boste vsa dela v kuhinji lahko opravili na enem koncu, hkrati pa boste pri svojem delu povezani z bivalnim dnevnim prostorom.

Upoštevajte napeljavo

Pri načrtovanju takšnega tlorisa je pomembno, da bodo vsi potrebni električni priključki za aparate in pa dovod vode na pravem mestu v tlakih. Prav tako je potrebno pripeljati do pravega mesta tudi zračnik za napo na stropu. Cevi, ki bodo skrbele za odvod zraka iz nape, lahko skrijete za spuščen mavčni strop. S tem boste sicer izgubili nekaj centimetrov višine stropa, vendar pa boste istočasno lahko poskrbeli za dodatno osvetlitev delovne površine in v znižan strop vgradili svetilke. Če je dovod za zračnik predaleč, bo zmogljivost nape izgubila na svoji moči. V tem primeru lahko uporabite ogljeni filter, ki skrbi, da bo napa sama očistila zrak.

Na otok lahko zraven pomivalnega korita, pomivalnega stroja in obveznega predalnika za pribor in posodo skrijete še kakšen dodaten izvlečni element za steklenice in začimbe. Tako boste imeli pri kuhanju vse potrebno pri roki.

Veliko enostavnejša rešitev pri kuhinjah, v katerih so talne obloge že položene, vsa napeljava pa predvidena na stenah tega prostora, je, da je kuhalni in pomivalni del postavljen na delovno površino ob steni. V tem primeru bo polotok služil kot dodatna delovna površina, pod katero lahko podstavne elemente nanizate kar na obe strani polotoka. Bolj uporabne predalnike in elemente na notranji del, kateri se začne z uporabnim kotnim elementom z izvlečnimi mehanizmi. Na drugo, zunanjo stran polotoka pa omarice ali predalnike, v katere boste postavili stvari, ki jih uporabljate v jedilnici.

Primer, ko je kuhalni del na stenski postavitvi kuhinje, pomivalni del pa na polotočni, bo tudi poskrbel za razgibanost kuhinje. Napa bo v tem primeru stenska, izognili pa se boste vsem dodatnim napeljavam zračnika. Dovod vode je mogoče napeljati tudi nad tlaki ter pod kuhinjskim podnožjem, saj bo spodnji del kuhinjskih elementov zakril napeljavo. Seveda, je za takšno rešitev potrebna strokovna napeljava vode.

Uporabite visoke elemente

V vseh primerih postavitev kuhinje z otokom vam bo dodaten niz visokih elementov prišel zelo prav.

V ta niz visokih elementov lahko vgradite hladilnik, pečico in mikrovalovno pečico, moden aparat za vodo z ledomatom in še kaj. Če pa boste pečico raje vgradili v element pod delovno površino, vam bo v visokih elementih ostalo več prostora za shranjevanje živil, krožnikov in posode. Z visokimi omarami brez vidno vgrajenih aparatov bo visok del vaše kuhinje bolj enoten, ličen in moden. Dajal bo vtis, kot da ni del kuhinje. Takšen element je zelo primeren za bivalne prostore, kjer je kuhinjski del povezan z dnevnim, kar je danes že kar stalnica v novejših stanovanjskih postavitvah.

Kadar boste delovno površino na otoku poglobili čez podstavne elemente za vsaj 30 ali 40 cm, boste pridobili kotiček za barske stole in zajtrkovalnico. Pri teh globinah previsnih pultov niso potrebne dodatne oporne noge na koncu. Tako bo dosežen efekt viseče delovne površine, ki je predvsem pri krajših kuhinjskih postavitvah še kako dobrodošel. Kadar bo zajtrkovalo več oseb naenkrat, boste dodaten barski stol lahko postavili tudi na rob tega previsa.

Ne bojte se eksperimentirati

Lepo kompozicijo boste dosegli tudi s kombiniranjem dveh materialov na delovni površini. Prav tako se lahko igrate tudi z različnimi višinskimi postavitvami le-teh. Tako boste tudi vizualno ločili posamezne uporabne dele kuhinje.

Barski stol vam bo prišel prav tudi pri kuhanju ali pripravljanju hrane, saj vam bo olajšal daljše trenutke v kuhinji. Če boste izbrali barske stole, nastavljive po višini, jih boste lahko uporabili tudi kot dodaten sedež, ko bo za vašo jedilno mizo več gostov.

Če želite delovno površino kuhinje malo zakriti pred radovednimi pogledi, se lahko poslužite povišanih stranskih panelov, ki so rahlo dvignjeni nad delovno površino otoka. Takšna rešitev je lepše nadomestilo tistih previsokih šankov v kuhinjah, ki so bili bolj podobni postavitvam v barih. Vendar pa si s takšnim panelom onemogočite sedenje ob otoku.

Odločitev je vaša!