Karim Rashid v sodelovanju s Softline

Karim Rashid je eden najbolj plodnih oblikovalcev svoje generacije. Oblikoval je preko 3.000 izdelkov, za katere je prejel preko 300 nagrad. Vsi ti uspehi potrjujejo, da je Karim Rashid legenda med oblikovalci.

Karim Rashid se je rodil leta 1960 v Kairu angleško-egipčanskemu paru, odrastel pa je v Kanadi. V Ottawi na univerzi Carleton je diplomiral iz industrijskega oblikovanja. Študij je nadaljeval v Italiji, danes živi in dela v New Yorku. V »velikem jabolku« je začel svojo ustvarjalno pot, ki ga je izstrelila med svetovno znane oblikovalce.

Med njegove najboljše dizajne sodi interier restavracije Morimoto v Philadelphii in hotela Semiramis v Atenah, občudovanje pa si zasluži tudi restavracija Majik v Beogradu.

Oblikoval je stol Oh chair za podjetje Umbra, svetila za podjetje Artemide, pohištvo za Magis, podobo blagovne znamke Hyundai, visoko tehnologijo za Samsung, ekskluzivno linijo za Swarovski, …

Karim Rashid, sejem Milano 2010

Karimovo delo sestavlja 20 stalnih kolekcij. Njegovo delo je razstavljeno v galerijah širom sveta. Je dobitnik nagrade Red Dot award, Chicago Athenaeum Good Design adward, I.D. Magazine Annual Design Review, IDSA Industrial Design Excellence award, …

Svoj slog oblikovanja je Rashid poimenoval čutni minimalizem. Uporablja mehke, otipljive oblike, ki so bolj človeške in izražajo udobje ter užitek. Njegovi ambienti odsevajo njegovo psihologijo, da živimo v uporabni dobi.

Karim Rashid in predstavnik podjetja Softline

Karim Rashid ima dva častna doktorata. Prvega mu je podelil Ontario college, drugega pa Corcoran College of Art & Design. Na univerzah in konferencah je pogosto vabljeni predavatelj, kjer širi pomembnost industrijskega oblikovanja v vsakdanjem življenju. Njegovo delo je bilo predstavljeno tudi v številnih revijah: Time, Financial Times, NY Times, Esquite, GQ in številnih drugih. Lansko leto je izšla monografija KarimSpace, v kateri je predstavljenih 36 ambientov. Do sedaj je izdal že kar nekaj knjižnih del, vsa pa vključujejo tudi njegova navodila o življenju.

Sejem pohištva Milano 2010

V letošnjem letu se je Karim Rashid pridružil uspešnemu danskemu podjetju Softline in s tem postal zadnji častni član tima oblikovalcev oblazinjenega pohištva. Ustvaril je tri osupljive elemente – Blub, Pierce in Ottobed. Ljubitelji unikatnega pohištvenega oblikovanja so z navdušenjem sprejeli nove izdelke.

Ottobed

Ottobed – udoben večnamenski element

Mere elementa: (Š/G/V) 75 x 65 x 43 cm

Raztegnjen element nudi ležišče, velikosti 197 x 75 cm.

Ottobed združuje uporabnost tabureta in dodatnega ležišča. Večnamenskost in udobnost ležišča je posledica nove dobe preprostosti, kjer se srečamo s potrebo po preprostem in čim manj natrpanem, toda bolj čutnem življenju. Oblika elementa izžareva tisto posebno mehko linijo, ki je tako značilna za Karima Rashida.

Ottobed ležišče

Pierce – počivalnik, poln čutnosti

Mere počivalnika: (D/G/V) 202 x 62 x 75 cm

O počivalniku je Karim povedal naslednje: »Želel sem ustvariti čutno obliko, človeško, spominsko oživljajočo, a hkrati čim bolj podobno skulpturi. Pierce je ikona med počivalniki. Dva elementa ne moreta obstajati eden brez drugega. Počivalnik dobi težnost in stabilnost s povezavo dveh lebdečih elementov.«

Pierce

Blub – udoben ergonomski počivalnik

Mere počivalnika: (Š/G/V) 87 x 116 x 78 cm

Počivalnik je idealen za domačo uporabo. S svojo mehko zaokroženo obliko bo prostoru dal prav poseben pečat. Mehka spremenljiva oblika nudi tako ergonomsko počivanje kot tudi vizualno zadovoljstvo. Čeprav počivalnik ne zavzame veliko prostora, nudi popolno udobje.