Še pomnite svoja šolska leta?

Koliko vam je pomenilo vaše zatočišče, samo vaš prostor, kjer so bile skrite vse tiste male, a za vas velike skrivnosti? Prav zato svojim otrokom pustite, da si sami izberejo barvo svoje sobe, plakat najljubšega pevca na steni ali grb nogometnega kluba, za katerega navijajo.

Omogočite jim toliko svobode, da lahko pokažejo svoj jaz, saj jih vendar nimamo zato, da so samo podaljšek nas samih. Naj bo tudi njihova soba odraz njih samih, njihovega talenta, zanimanja, upanja, …

Naj se na policah bohotijo njihove pohvale, pokali ali pa zbirka najljubših nalepk in glasbenih zgoščenk. Bodo že zbrisali prah z njih. Dovolimo jim, da se pod posteljo skriva dodatno ležišče, da se bodo lahko kdaj pogovarjali dlje v noč.

Omogočimo jim, da bo delovna miza dovolj velika tudi za njihov računalnik, saj jih je doba pripeljala do tega, da brez njega enostavno ne morejo več. Morda bodo pa ravno prek spleta našli zanimivo gradivo in bodo s tem nadomestili kakšno urico branja knjige, čeprav bi nam bilo to morda ljubše.

Ne pozabite na barve

Dovolite jim, da izživijo svoj otroški svet v čim bolj rožnatih barvah. Še prekmalu bodo izpostavljeni ostali množici, ki sega po vedno bolj monotonih in turobnih barvah. Večna belina ostale stanovanjske opreme bo s sijem barve iz njihove sobice delovala še veliko bolj bela.

Poskrbite, da bodo imeli osvetljeno sobo z dnevno svetlobo. Le tako bodo lahko v njej preživeli ure učenja in se ukvarjali s knjigo domačega branja. Dovolite jim, da včasih tudi zvečer berejo v postelji, samo primerno svetilko jim prižgite.

Garderobna omara naj bo tako prostorna, da bo pregledna in bodo tudi šali, kape, rute, pasovi pospravljeni tako, da bodo vedno pri roki. Saj bodo minila ta leta lovljenja pravega sloga. Pustimo jim, da najdejo tisto, kar jim je pisano na kožo.

Ali dvomite glede vzdrževanja preprog v otroških sobah? Zavedajte se, da bodo vedno radi poležavali po tleh in prav tam bodo zleknjeni nad največjim plakatom, ki ga morajo izdelati za šolo. Morda je čiščenje preproge manj težavno, kot ste si predstavljali.

Naj popišejo zidove s kredo, naj napišejo svoj slogan, naj izrazijo, kar čutijo, vidijo, slišijo!

Zato pa jih imamo! Da so, kakršni so, vsak s svojimi muhami in prednostmi. Tako identični, a hkrati tako samosvoji!