Miza za jedilnico

Vedno večkrat se izkaže, da je čas, ko se zberemo pri mizi edini, ko se zares zbere vsa družina. Miza mora biti uporabna, ko bomo pripravili pojedino za naše prijatelje, za reševanje domačih nalog naših malčkov ali pa kot naš nadomestni popoldanski delovni kotiček.

Ne pretiravajte z njeno velikostjo, da ne porabite po nepotrebnem preveč prostora. Poskrbite, da bodo vsi sedeči člani imeli dovolj prostora za mizo in da bo gibanje okrog nje prijetno. Nikakor ni prijetno nenehno umikanje sosedu, kadar želi zapustiti svoj sedež. Če je možno naj bo miza malo širša od standardne. Široka naj bo na primer 90cm. Dodatnih 10cm širine bo veliko pripomoglo k enostavnejšemu odlaganju takrat, ko bo miza krepko obložena.

Mehanizmi mize v jedilnici

Miza naj ima po možnosti izvlečni mehanizem, ki bo omogočil, da jo ob posebnih prilikah, ko se bo okrog nje zbralo več ljudi, enostavno raztegnete. Pri izbiri raztegljivih modelov bodite pozorni na to, kako so postavljene noge mize, da ne bodo ovirale sedečih članov. Trendovska in praktična miza ima noge postavljene na njenih skrajnih kotih.  Sodobni mehanizmi izvleka omogočajo, da se pri raztegovanju podaljša mizna ploskev po potrebi samo na eni strani mize ali pa kar na obeh.

Izbirajte materiale in barve, ki se jih ne boste naveličali.
Nikakor ne boste udarili mimo pri izbiri steklene mize s kovinskimi ali lesenimi nogami. Še posebno, če vaš prostor namenjen mizi, ni prav velik. S transparentnostjo mizne ploskve boste dosegli, da ga navidezno ne pomanjšate.

Steklena miza za jedilnico

Vzdrževanje steklene mize je zelo enostavno. Morda se sledi prstnih odtisov res vidijo prej, kot pri drugih materialih, vendar jih je tudi zelo enostavno odstraniti z čistilom za steklo. Stekla morajo biti nujno kaljena! Kaljenje stekel preprečuje, da  bi se v primeru eventuelnega razbitja razletelo na več kosov. Steklo bi samo popokalo in zato ni bojazni, da takšne mize ne bi bile primerne tudi za družine z malimi razgrajači. Steklo je debeline vsaj 10mm in se ne bo razbilo kar tako, razen ob grobem udarcu z ostrim predmetom.
Modne različice barvnih stekel omogočajo, da bo steklena ploskev delovala še bolj prijetno in bo lahko zasijala v barvi, ki se bo skladala z barvami v prostoru. Če se boste tega odtenka nekoč naveličali, lahko zamenjate samo stekleno ploskev in vaš jedilni kotiček bo zasijal v popolnoma novi luči.

Vsekakor, pa je kar nekaj ljudi, ki so zagovorniki lesenih miz, češ da so bolj prijetne in manj hladne. Izbirate lahko med kar nekaj odtenki lesa, vendar pa sta favorita med aktualnimi sigurno svetel oziroma beljen hrast ali pa eleganten temno rjav hrast. Izgled istega modela mize, čisto predrugači izbira nog. Lahko so lesene, ki bodo mizi dajale večno eleganten in mogočen videz ali pa kovinske, ki jo bodo naredile še bolj moderno.

Jedilniške mize

Izbira mize za večje jedilnice sploh ni težavna, saj je na izbiro cela kopica različnih modelov in dimenzij. Težava nastane pri izboru prave rešitve za manjše bivalne prostore, kjer je kuhinja ponavadi kar v dnevnem prostoru. V taki situaciji velikokrat povežemo kuhinjske elemente z jedilnim delom, kar s podaljšanim delovnim pultom kuhinje. Zelo učinkovita in lepa rešitev za prostor mladega para, ki v svojem apartmaju ne bo gostil prav veliko gostov, pa je tudi barska miza z modernimi barskimi stoli. Zakaj vaš kotiček za obed ne bi bil malo drugačen?