Še več kot kuhinja

Zadovoljstvo, ki ga prinašajo nove rešitve v kuhinjski postavitvi je vedno večje. Lep izgled in hkrati maksimalna izkoriščenost elementov je rezultat nenehnega raziskovanja strokovnjakov v pohištveni industriji, ki nas vedno znova presenečajo z nečim novim.

Kaj lahko skriva navzven čisto enostaven sklop visokih elementov v kuhinji? Za dvojnimi odmičnimi vrati je lahko shranjena prav priročna zadeva. Izvlečni pult iz masivnega lesa nam omogoča pripravljanje jedi in praktično rezanje direktno kar na tej delovni površini. Pod njim so nanizani izvlečni predalniki, v katerih boste imeli zložene vse potrebne sestavine za pripravljanje hrane.

Poličke nad pultom bodo omogočile pregleden prostor za vaše male gospodinjske pripomočke, ki so lahko priključeni v vtičnico, ki je vgrajena v omari. V zgornji polici omare so vgrajene svetilke, ki se prižgejo avtomatično, ko se odprejo vrata omare.

Različne dimenzije stranskih panelov, iste debeline kot pult omogočajo, da ustvarimo raznolike postavitve delovne površine z zanimivimi zaključki. Povišani šanki v kuhinji že nekaj časa niso več aktualni. Še vedno pa je priročno, da je lahko del kuhinjske postavitve bolj skrit. Na primer pomivalni del kuhinje, kjer morda ne moremo zagotoviti absolutnega reda v vsakem trenutku. Zato so dobrodošle rešitve, ko s povišanim delom ločimo kuhinjski del od ostalega prostora.

Postavitev elementov kuhinje je zelo pomembna

Tisti del delovnega pulta, kjer bomo zajtrkovali pustimo odprt v prostor in ga ne zapirajmo preveč z elementi in z visokimi paneli. Prostor bo tako ostal zračen in za sedenje bodo zadoščali polvisoki barski stoli. Pod ta del pulta lahko postavite odprt element na kolesih, ki ga lahko enostavno odpeljete in uporabite kot nižji servirni voziček ali barsko mizico.

Elementi postavljeni na isti strani kuhinje bodo delovali lepše, če bodo porazdeljeni po sklopih čimbolj identičnih dimenzij. Drobljenje spodnjih elementov veliko različnih širin bodo samo pokvarili vizualno podobo kuhinje in vam prinesli dodaten problem pri usklajeni postavitvi zgornjega dela kuhinje.

Enotne zunanje fronte elementov, pa lahko v svoji notranjosti skrivajo marsikaj. Od notranjih skritih predalov z različnimi vložki za pribor, do izvlečnih mrež , kotnih vrtljivih košar ali pa notranjih pregradnih profilov, ki omogočajo shranjevanje steklenic ali živil tudi v predalnikih.

Dokaz, da je kuhinjsko pohištvo razširilo spekter različnih elementov in omaric tako zelo, da so lahko določene postavitve že kar oprema dnevnega ali pisarniškega prostora. Tako naš delovni kotiček za gospodinjska opravila že daleč ni več tisto, kot smo ga bili vajeni v kuhinjah naše babice. Elemente, materiale in barve, ki se pojavljajo v kuhinji lahko mirno prenesemo še v vse dodatne prostore. Prav tako lahko v celoti opremimo kar celotno garsonjero. Vsekakor so ravno oblikovalci in proizvajalci kuhinj tisti, ki bodo najprej v svojih elementih uporabili najboljše mehanizme, vodila in najkvalitetnejše materiale.
Zakaj se jim torej ne bi prepustili?