Napa – osrednji okrasni element sodobne kuhinje

Kuhinja Yara, napa Star

Napa ni več samo naprava za prezračevanje, ampak je postala osrednji okrasni element sodobne kuhinje. Ker so sodobne postavitve kuhinj povezane z dnevnim prostorom, je še toliko pomembneje, kakšni so gospodinjski aparati v njej.

Elica, model Star

Moderno oblikovane nape bi včasih lahko zamenjali tudi za svetilko ali okrasen element. Na prvi pogled sploh ne izkazujejo funkcije prezračevanja prostora.

Elica, model Grace

Posamezni proizvajalci nap s pomočjo svojega tima oblikovalcev izdelujejo modele nap v dveh različicah: za stensko in otočno postavitev. Poigravajo se z različnimi materiali in dosegajo vedno boljšo kakovost in zmogljivost le-teh.

Elica, model Platinum

Pri načrtovanju uporabne kuhinje se lahko poigrate s postavitvijo otočne nape tudi pri kuhinji, ki je postavljena ob steno. Tako postavljena napa bo v prostoru delovala bolj lahkotno. V tem primeru na steni ni visečih omaric, steno pa okrasite z okrasno barvito stensko oblogo, vzorčastim sitotiskom ali modernimi tapetami.

Če bo kuhalna plošča večja, bo dvojna postavitev nape prava rešitev glede prezračevanja, izvirna pa bo tudi na pogled. Višina spodnjega dela nape omogoča dobro zmogljivost v primeru, če je spodnji del nape na višini od 65 do 75 cm od kuhalnega dela.

Elica, model Isolabella; Napa Gorenje IDR401E; Napa Gorenje IDR501E

Ker je vedno več otočnih in polotočnih postavitev kuhinj, je na tržišču tudi vedno več otočnih nap. Med seboj kar tekmujejo po dizajnu in zmogljivosti. Zato sploh ni več težko izbrati prave oziroma najprimernejše. Pomembno je, da pri izrisu kuhinje predvidite, kje bo dovod nape do zračnika. Cevi enostavno pripeljete do želene pozicije pod spuščenim stropom iz knaufa.

Elica, model Om; Napa Elica, model Space; Napa Elica, model Mini Om

Tudi stenske nape niso več takšne, kakršnih smo bili vajeni. Zdaj se bohotijo na stenah steklene različice, ki so postavljene nižje kot ostali stenski modeli. Modeli se razlikujejo po obliki in velikostih. Vsem pa je skupno, da so zelo hvaležne za vzdrževanje, saj se steklene površine enkratno čistijo.

Elica, model Om

Najnovejša različica modela Om je zagotovo drugačna od že videnih.