Delovne površine v kuhinji

Dokončni izgled vaše kuhinje boste dosegli ravno z izbiro prave delovne površine. Le tako bo postala kuhinja uporabna in lepa. Če ste se naveličali svoje stare kuhinje, lahko z menjavo kuhinjskega pulta z novejšim dosežete povsem drugačen izgled.

Materiali v kuhinji

Izbira materialov je velika. Delovne površine so ponavadi globoke 60cm, še boljši efekt pa dosežemo s poglobljenimi deli. S tem bomo kuhalno ploščo in pomivalno korito odmaknili od stene za kuhinjo in pridobili na uporabnosti preostalega dela pulta.

Največkrat uporabljena delovna površina pri kuhinjah je iz laminata. Včasih so bili v ponudbi samo laminati v imitaciji kamna ali lesa s tako imenovanim D robom spredaj. V zadnjih modelih kuhinj pa se pojavljajo vedno debelejši enobarvni vodo-odporni pulti z ostrim robom. Pri takšnem pultu debeline 4 ali 6 cm so lahko robovi v isti barvi kot delovna površina ali pa je ta rob še poudarjen z drugo barvo, lesom ali aluminijem.

Kuhinjska postavitev

Če se kuhinjska postavitev zaključi s pokončno stranico debeline pulta, boste dosegli zelo moden efekt v prostoru. Takšna noga je tudi nosilna za pulte večje globine pri večjem kuhinjskem otoku. Je zanimivo nadomestilo za kovinske podporne noge pod pultom. Obloge na stenah so velikokrat iz istega materiala, kot je na pultu, ali pa so steklene. Debelina polic se ponavadi ujema z debelino pulta.

S kombinacijo dveh različnih materialov na pultih boste ločili kuhalni del od pomivalnega ali zajtrkovalnega dela. Lahko uporabimo dve različni barvi ali pa dva različna materiala.
Zelo hvaležen za vzdrževanje je pult iz lepljenega lesa, ki je dobra podlaga za delo v kuhinji. Lahko je lakiran ali pa oljen. Uporaben je kot lesena plošča za rezanje, ni pa dobra podlaga za pomivalno korito. Za pomivalni del je bolj primeren kovinski pult z vgrajenim umivalnikom.

Če želite vaši kuhinji dodati efekten pult poljubne debeline je prava izbira materiala kerrock. Izbirate lahko med številnimi barvami in debelinami. Pri postavitvah s kotnimi elementi je to edini pult pri katerem ni vidnih stikov. Pri sami montaži in izdelavi so vsi stiki rešeni tako, da je pult kompletno s pomivalnim koritom in obrobnimi letvami v enem kosu. Ta delovna površina je zelo trpežna in neobčutljiva. Sama meritev za takšen pult pa je izvedljiva šele po opravljeni montaži spodnjih elementov kuhinje.

Kaj je trenutno trend v svetu kuhenj?

Zadnji trend je delovna površina iz stekla. Lahko je debelejša, obrobljena z aluminijastim robom. Lahko pa je tanka debeline 1 cm, spodaj  podložena z 2 cm srebrno podlogo, da se lahko vanjo vgradi tudi pomivalno korito. Steklo je različnih barv in se lahko uporabi tudi kot obloga na steni kuhinje nad delovnim pultom.
Če vam je efekt tankega pulta z vgrajenim koritom všeč, pa se vam zdi steklo preobčutljivo za čiščenje, je na voljo tudi pult iz umetne mase. Lahko izbirate med belo, sivo ali pa celo črno barvo. Tanek pult brez aluminijaste podloge spodaj lahko uporabljamo na vseh delih, kjer vanj ne vgrajujemo korita ali kuhalne plošče.