Kako opremiti jedilni prostor?

V sodobno zasnovanih tlorisih jedilnica povezuje kuhinjo z dnevno sobo, kar pomeni, da vmes ni sten in se prostori prelivajo drug v drugega. Taka zasnova daje stanovanju večjo zračnost in omogoča tudi po kvadraturi manjšim površinam da delujejo kot en sam velik prostor.

Kaj pa storiti, če vaše stanovanje ni takšno, pa bi si ga želeli?

Kar pogosti so starejši objekti, kjer kuhinjo in dnevni prostor razmejuje predelna stena. V takem primeru je možno vmesni zid podreti in že dobimo sodobno razporeditev prostorov. Če pa je stena nosilna, si morda lahko omislimo vsaj prehod, zgoraj pa pustimo preklado.

Stanovanja pa so videti prenapolnjena tudi zaradi napačne opreme. Masivna velika lesena miza s klopjo prav gotovo ne sodi v majhne prostore. Bolj primerna je steklena miza, zraven pa na primer lahki usnjeni ali leseni stoli s kovinskimi nogami.

Stole lahko izberemo v drznem barvnem odtenku, saj je to kos pohištva, ki ga je najlaže zamenjati, ko se ga naveličamo. Če pa nismo tako pogumni, je vedno aktualna tudi klasična barvna paleta od bele in bež do rjavih tonov in črne. Jedilnico pa v tem primeru popestrimo s pisano sliko na steni ali pa morda prebarvamo najkrajšo steno v intenzivno barvo.

Pri mizah in stolih s kovinskim ogrodjem lahko izbiramo med svetlečim kromom, aluminijem, nerjavečim jeklom, pogosto pa so kovinske noge barvane z mat srebrno barvo. Če bomo izbrali komplet istega proizvajalca, bodo stoli in miza lahko v enaki obdelavi.

Za večje število gostov pridejo prav zložljivi stoli v enakem materialu, ki jih lahko pospravimo v omaro.

Mlade družine se zaradi praktičnosti vse bolj odločajo za stole iz visoko tehnološko obdelane plastike. Takšni stoli se odlikujejo tako po udobnosti kot tudi po trpežnosti, pa tudi cenovno so lahko dostopni.

Velike moderne masivne lesene mize pa so primernejše za večje prostore. K takim mizam lahko izbiramo tako lesene kot usnjene stole s kovinskimi ali lesenimi nogami. Najnovejši trendi narekujejo, da se stoli nanizajo po daljših straneh mize, na čelo mize pa jih ne postavljamo.