Pogradi v otroških sobah

Pograd še zdaleč ni več samo takšen, kakršnega smo srečevali na naših počitnikovanjih v šolskih kolonijah. Pa čeprav se nam je že takšen zdel nekaj posebnega in posrečenega!

Danes lahko našim otrokom z različnimi pogradi opremimo sobico, ki bo zanimiva in razgibana. Poleg nujnega prostora za počivanje, jim bomo z njimi zagotovili tudi več prostora za ostale dejavnosti in druženje.

Kadar višina stropa ni zadostna ali ne želimo previsokega ležišča za otroke, lahko uporabimo stensko leseno oblogo s kovinskimi vodili, po katerih se bo premikala spodnja postelja in tudi pisalna miza.

Enostavni izvlek elementov omogoča spremembo spalnega kotička v delovni in obratno. Ker so vsi elementi na kolesih, jih bodo lahko otroci prestavljali kar sami. Posteljo bomo lahko pospravili pod pograd, k njej premaknili še mizo in tako pridobili velik del sobe za igro in prosti čas. Nad zgornjo posteljo lahko po celotni dolžini namestimo polico, ki bo služila kot okrasna in odlagalna polica, nadomestila pa bo tudi nočno omarico pri zgornjem ležišču.

Izkoristite višje strope

Pri višjih stropih je nesmiselno, da ne bi izkoristili te prednosti prostora. Če imamo na razpolago dolgo steno, lahko dve ležišči postavimo vzdolž le-te. Do zgornjega ležišča bodo otroci zlezli po lični aluminijasti lestvi, ki ne zavzame veliko prostora. Kadar je ne bomo rabili, jo bomo enostavno pospravili. Ležišče bomo zaščitili s kovinsko ograjico, ki jo lahko oblečemo tudi v tekstil.

Spodnje ležišče je prav tako lahko dvignjeno. Pod posteljo s tem pridobimo dodaten prostor za omaro z drsnimi vrati ali za predalnike. Spodnjo posteljo lahko nadgradimo z mostom iz omaric, ki nam bodo omogočile dovolj prostora za shranjevanje oblačil in ostalih potrebščin. Preostali prostor pod pogradom lahko namenimo še enemu ležišču, če ga potrebujemo, prostor pa je primeren tudi za postavitev delovne mize ali dodatne omarice.

Smiselno tudi za enega otroka?

Tudi za sobe, ki so namenjene samo enemu otroku, je pograd igriva in zanimiva rešitev. Prostor pod dvignjenim ležiščem je lahko namenjen igri in uživanju ob branju knjig v udobni in barviti vreči za sedenje. Lahko pa pod pograd postavimo enostaven raztegljiv enosed, ki ga bomo uporabili takrat, ko bo otrok povabil prijatelje in bomo potrebovali dodatno ležišče. Prostor pod pogradom se bo spreminjal skupaj s starostjo otroka.

Pri zelo visokih pogradih lahko dostop do ležišča sestavimo iz praktičnih in varnih stopnic. Vsaka stopnica skriva še dodaten predal, torej je prostor po celotni višini izkoriščen.

Prostor pod pogradom lahko izkoristimo tudi za ozke knjižne police in delovno mizo, ki je vpeta na steno obloge. Zanimiva postavitev pisalne mize na sredini prostora omogoča, da je uporabna z obeh strani delovne površine. Primerno za skupno reševanje nalog in za prijetno druženje. Prostor nad spodnjim ležiščem dodatno izkoristimo za poličke in dodatne omarice, ki se v mostu naslanjajo na visoke garderobne omare.

Rešitev je mnogo in za vsak prostor je lahko drugačna.