Keith Haring

Keith Haring je bil rojen 4. maja 1958 v mestu Reading v Pensilvaniji, odraščal pa je v bližnjem mestu Kutztown. Že kot otrok je zelo rad risal, osnov risanja pa ga je naučil oče. Haring se je leta 1976 po končani srednji šoli vpisal v Ivy School of Professional Art v Pittsburghu, po dveh semestrih pa je ugotovil, da ga to ne zanima več, zato se je izpisal. Kljub temu pa je samostojno nadaljeval z učenjem.

Pri devetnajstih letih je odkrito spregovoril o tem, da je gej. Preselil se je v New York, kjer ga je navdušila umetnost grafitov in se vpisal na School of Visual Arts (SVA). Odkril je skupino grafitarjev Futura 1000, ki svoja dela ni razstavljala po muzejih in galerijah, temveč na ulicah, podzemnih železnicah, … Haring je bil nad energijo in duhom skupine zelo navdušen in kmalu je pričel organizirati razstave in nastope v Clubu 57 in drugje.

Njegovi vzorniki so bili Jean Dubuffet, Pierre Alechinsky, William Burroughs, Brion Gysin, Robert Henri. Leta 1978 je imel prvo samostojno razstavo v Pittsburgh Arts and Crafts Centru. Haring je bil odločen, da bo ustvaril vsem dostopno umetnost. Kot študent SVA je eksperimentiral z nastopi, videom, režijo in s kolažem, kljub temu pa je bilo risanje zanj vedno prvi izraz.

Leta 1984 je obiskal Avstralijo in poslikal zidove s freskami v Melbournu in Sydneyju. Ustanova National Gallery of Victoria in Australian Centre of Contemporary Art ga je prosila, da polepša v galeriji zid z grafiti. Leta 1985 je Haring začel risati na platna. Istočasno je muzej Museum of Modern Art v Bordeauxu odprl njegovo razstavo in jo delno predstavil tudi na pariškem bienalu. Naredil je predstavitev na MTV-ju z zakulisjem med nastopom Nicka Rhodesa, klaviaturista skupine Duran Duran.

Ustvarjal je v Rio de Janeiru, Minneapolisu in na Manhattnu. Kasneje je Haring risal panele še v Amsterdamu, Parizu, Phoenixu in Berlinu, celo na Berlinskem zidu. Narisal je telo Grace Jones za njen video “I’m not perfect”. Odprl je trgovino v Sohu z imenom Pop Shop, kjer je prodajal majice, igrače, posterje in ostale dodatke s svojimi poslikavami. Njegova trgovina je bila odsev tega, kar je ustvaril na podzemnih železnicah. Tako je porušil zid med visoko umetnostjo in umetnostjo, ki je dostopna vsem. Naredil je celovite oblikovne podobe za vodko Absolut in ure Swatch in nekaj podob za Coca-Colo in Lucky Strike.

Naredil je tudi poslikavo jakne, ki jo je Madonna nosila v spotu “Like a Virgin” za TV-oddajo Solid Gold. Haring in Maddona sta postala prijatelja. Kasneje je oblikoval še ovitek za album A Very Special Christmas (1987), pri čemer je sodelovala tudi kraljica popa.

S svojimi deli je izražal tudi mnenje o socialnopolitičnih temah, kot so apartheid, boj proti aidsu in kokainski epidemiji. Porisal je tudi zid v Woodhull Medical and Mental Health Centru v Brooklynu.

Leta 1988 je zbolel za aidsom. Naslednje leto je ustanovil Keith Haring fundacijo, da bi pomagal opozarjati na nevarnost te bolezni. Organiziral je razstave in izdajal publikacije na to temo. Z licencami je zaščitil svoje ustvarjene podobe. V zadnjih letih življenja je skozi risbe in delo spregovoril o bolezni in ozaveščal ljudi glede bolezni. Njegova zadnja stvaritev je nastala za samostan v Pisi.

Keith Haring je umrl leta 1990, ko je imel komaj 31 let. Bil je velik umetnik in socialni aktivist. Njegovo delo je spodbudilo ulično kulturo New Yorka v 80. letih, njegova dela pa bodo živela večno.