Knjiga na pravem mestu? Knjižne police.

Že majhnemu otroku jo z veseljem kupimo in prebiramo. Radi jo poklonimo v dar in radi jo tudi sprejmemo. Z leti jih imamo vedno več, saj se zbirka na policah veča. Z vsako prebrano knjigo obogatimo, spoznamo novo zgodbo, pridobimo novo sporočilo.

Knjižne police

Male odlagalne ob postelji, priročne polvisoke v dnevnem prostoru ali velike mogočne v knjižnici. Vsake služijo istemu namenu – ponujajo na ogled že prebrano in povedo mnogo o vas. Vsaka knjiga si zasluži pravo mesto.

Knjižne elemente sestavljamo v poljubno velike sklope. Nizi posameznih knjižnih polic so lahko različnih višin. Lahko so tudi delno zaprti z vrati, kamor pospravimo tisto, kar ni za vsake oči. Kombinacija lakiranih materialov v različnih barvah s kovinsko konstrukcijo, ki nosi police, bo v vsakem prostoru delovala zelo modno.

Lesene police

Če pa želimo bolj topel in domač učinek, bo kombinacija lesa z lakiranimi površinami prava izbira. Knjižni elementi so del opreme pohištva za dnevne prostore, zato jih enostavno povežemo s preostalim pohištvom. Letos je najbolj moden les oreh, ki se lepo kombinira s številnimi barvami oziroma s še vedno aktualno belo in črno.

Bolj enoten videz pa dosežemo s knjižnimi policami, ki so obešene na steno, med njimi pa naredimo enakomerne razmike. Takšne knjižne omare ne natrpajo prostora. Če je stena krajša, lahko izberemo ožje elemente. Razmik med njimi in videz visečih elementov bo lahkotnejši kot pa velike knjižne omare.

Knjižne police lahko delno zapremo tudi s steklenimi vrati različnih barv. Ta vrata omogočajo transparentnost elementa in ga ne naredijo težkega, istočasno pa zaščitijo knjige pred prahom in nenehnim brisanjem. Takšen element, postavljen v sredino prostora, bo naredil še bolj fascinanten učinek, ko bo svetloba prosevala skozi barvno steklo.

Barve polic

Če se ne morete odločiti za barvo na pohištvenih elementih, pa ste že naveličani klasične beline, vam priporočamo drugačno izvedbo. Knjižna omara, ki ima na vratih določene motive, na primer rože v isti barvi ali potisk v drugi, nikakor ne bo delovala pusto.

Ni nujno, da potrebujemo velik prostor za knjižnico. Knjižni elementi so lahko tudi manjših mer in v prostoru delujejo prav tako enkratno. Če so elementi samostoječi in še mobilni, jih lahko poljubno premikamo po prostoru. Tako bo prostor z istimi elementi deloval popolnoma drugače.