Opremimo prostor za mlade

So vaši otroci prerasli prekratke pograde in preozka ležišča? So omare že zdavnaj premajhne za vse njihove osebne stvari? Nimate kam postaviti novega računalnika? Priprave na dolgo šolsko leto in na študij so že v polnem teku.

Pred nami je nova naloga:

  • Opremiti sobo odraščajočega otroka tako, da bo rasla z njim.
  • Opremiti prostor tako, da bo zračen in hkrati primeren za hranjenje njemu ljubih stvari.
  • Opremiti sobo v stilu, ki se poda k njegovi osebnosti, pa vseeno ne zgolj za to modno jesen.

Kako izbirati?

Pomembna dejstva pri izbiri opreme:

  • LEŽIŠČE naj bo po možnosti širše od običajne širine postelje, na primer; široko vsaj 120cm. Zanimiva rešitev je tudi postelja z dodatno odlagalno površino, ki lahko nadomesti nočno omarico. Pri izbiri postelje bodite pozorni tudi na posteljno dno, ki naj bo zračno. Tako bo primerno tudi za kvalitetne lateks vzmetnice.
  • DELOVNI KOTIČEK naj bo svetel in prostoren. Najbolj primeren je tisti del sobe, kjer je okno in ima največ dnevne svetlobe. Po možnosti obrnite pisalno mizo tako, da ima študent zanimiv pogled v prostor oziroma proti svetlobi. Delovna površina naj bo čimvečja, morda na določenem delu v dveh nivojih. S tem boste pridobili prostor za računalnik in vse dodatne potrebščine.
  • GARDEROBNE OMARE naj bodo čimbolj pregledne. Notranjost prilagodite potrebam posameznika. Če je navada obešanja oblačil, naj bo v omari več obešalnih drogov. Če pa oblačila raje zlagate na police, poskrbite da bo v omari nanizanih čimveč polic in predalnik. Po možnosti naj bo garderoba skrita za pregradnimi stenami, z drsnimi ali navadnimi vrati v stilu ostalega pohištva.
  • POSTAVITEV POHIŠTVA naj bo razgibana, manjši kosi pohištva premakljivi. Če bodo predalniki in postelja na kolesih, bo lažja občasna menjava postavitve po prostoru. S tem bo soba vedno znova zanimiva za uporabnika.
  • BARVE POHIŠTVA naj bodo tiste, ki so vam blizu. Zaupajte svojim željam in okusu. Pri številnih možnostih lesa in barv se bo gotovo našla tudi za vas prava kombinacija. Če se bojite, da se boste določene barve prekmalu naveličali, sezite po nevtralnih svetlih tonih. Še vedno lahko obarvate stene, zamenjate pregrinjalo za posteljo, zavese… Te stvari boste lahko večkrat menjali in s tem popolnoma spreminjali izgled prostora.

Nekaj idej

Garderobne omare z zložljivimi ali drsnimi vrati so prava rešitev za vsako mladinsko sobo. Poleg satiniranega stekla, je tu še cela paleta barvnih stekel. Kotni del omare s predalnikom in z ogledalom omogoča prijetno uporabo vašega kotička z oblačili. Notranje luči bodo s svojo svetlobo za zaprtimi vrati še poudarile lepoto vašega ambienta. Ostali del sobe lahko opremite poljubno, ker transparentna stena omogoča nadaljevanje opreme po želji.

Kotna rešitev garderobne sobe s pregradno steno bo naredila celoten prostor zelo drugačen. Vrata v garderobo so lahko drsna ali pa zložljiva. Notranjost garderobne omare je prilagojena obstoječim meram in potrebam posameznika. Na steno, postavljeno po diagonali prostora, lahko nanizamo police ali druge viseče elemente. Barva priročnih omaric ob postelji in same postelje je izbrana previdno. Z obarvano pregradno steno v oranžnem odtenku pa celota deluje zelo razigrano.

Recimo, da vaša postavitev pohištva bazira na daljši steni. Nad posteljo so police nanizane na barviti stenski oblogi z aluminijastimi letvami, ki omogočajo poljubno prestavljanje polic. Garderobna omara je združena z delovnim kotičkom. Na levi in desni strani so omare za oblačila, v sredini pa pisalna miza. Nad delovno površino so pritrjene police in na vrhu omare vgrajene halogene svetilke. Vrata se lahko zaprejo in s tem dobimo enotno linijo omare. Nihče ne bo posumil, da se za njimi skriva računalnik in neurejena pisalna miza.

Za vrati navidezno malo omar se skriva ozek, pregleden garderobni prostor, kjer so razporejeni predalniki, police, obešalne palice… Pisalna miza ima dva nivoja delovne ploskve. Na zgornji ploskvi je računalniški ekran, kar omogoča nemoteno uporabo večje, spodnje površine za delo. Računalnik je postavljen na zanimiv voziček na kolesih. Barva postelje je usklajena z ostalimi barvitimi detalji. Prav tako stol, ki je plastičen in zato zelo enostaven za vzdrževanje.

Kotna postavitev omare se odpira v garderobni prostor, ki je skrit po celotni dolžini sobe. Postelja je široka z obarvanim naslonom. Pisalna mizica je pritrjena na predalnik in na pomičnih nogicah, da se lahko spreminja pozicijo stola in mize. Za posteljo je lesena stenska obloga, na kateri so različne premakljive police in steklene vitrine.